Digium
D-Smart alt yapı değişikliği


27 Haziran 2011 tarihinde yapılacak frekans değişikliği ileri bir tarihe ertelenmiştir, tarih hakkında daha sonra bilgi verilecektir.

D-Smart platformuna ait yeni kanallar eklenmeye devam ediyor...

Bu yeni kanalları iletmek için D-Smart alt yapısında çeşitli değişiklikler yapıyor ve bu değişiklikler yayın aldığınız transponderlara da yansıyor.

Bu yapılanma ile beraber hizmet kalitemizi arttırmak amacıyla 27.Haziran.2011 tarihi gece yarısından itibaren TP (transponder) frekans değişikliği yapılacaktır. Bu değişiklik ile HD yayınlarımızın görüntü kalitesinde en az %25 oranında artış sağlanacaktır. Bu oran SD kanallarımızda da gerçekleşecektir.

 

27.Haziran Pazartesi sabahı itibariyle D-Smart Cihaz ve CAM Modül kullanan bazı kullanıcılarmız “Sinyal Yok” ekranı ile karşılabileceklerdir. Bu problemleri engellemek adına aşağıdaki adımlar izlenmelidir.

 

D-Smart cihazları:

* D-Smart cihazları Pazar gecesi D-Smart Promo kanalında stand-by konumunda bırakılarak cihazın tüm değişiklikleri alması sağlanır.

* Eğer D-Smart cihazı frekansı değişen bir D-Smart kanalında ya da Platform dışı bir kanalda kalırsa, Pazartesi sabahı sinyal yok ekranı ile karşılaşılabilir. Bu durumda cihazın gücü kesilip (fişi çekilerek) tekrar sağlanarak problem düzeltilir.

 

CAM Modül kullanan FTA-CI cihazlar:

Bu cihazlarda Türksat uydusu için tanımlanan bir frekans listesi bulunuyor. Bu cihazlarda yapılan uydu taramaları bu listeye göre yapılacağından yeni TP bulunamayacak ve kanallar eklenemeyecektir. Bunun çözümü için aşağıdaki tedbirler alınmalıdır.

ÖNEMLİ: D-Smart cihazları dışında CAM Modül kullanan FTA-CI abonelerinde oluşabilecek sıkıntılar MHZ tarafından giderilemeyecektir. Bu nedenle sizlere gelecek olan abonelere aşağıdaki durumlarda yardımcı olmanız gerekmektedir.

1. FTA kullanıcı ‘kör tarama’ ile uyduya baştan tarayabilir.

2. Türksat ile yeni parametreler paylaşıldığı için, FTA cihazlar Türksat’ın yayınladığı NIT tablolarından ‘Network Tarama’ seçeneği kullanılarak tarama yapar ve yeni TP’leri bulabilir.

3. FTA cihaz menülerine alışkın kullanıcılar, aşağıda verilen yeni TP parametrelerini manuel olarak girerek manuel tarama yapabilir ve kanalları bulabilirler.


CAM ile birlikte sunulan cihazların çoğunda uydudan (konfigürasyon) güncelleme özelliği mevcuttur. Bu sayede Pazartesi sabahı cihazını açan kullanıcılar otomatik olarak yeni TP ve yeni kanalları alır. Yeni konfigürasyon D-Smart iş ortakları Goldmaster ve Next firmaları ile paylaşılmıştır.

 

Eski transponderlar:

Turksat 2A, TP12: 11934Mhz, H, 23000ksps, FEC ¾, 8-PSK

Turksat 2A, TP12: 11953Mhz, H, 4500ksps, FEC 5/6, QPSK

 

Yeni transponder:

Bu iki TP birleştirilerek yerine aşağıdaki parametrelere sahip yeni transponder hayata geçecektir.

Turksat 2A, TP12: 11936Mhz, H, 27500ksps, FEC 5/6, 8-PSK